Weetjes en nuttige links

We houden er allemaal wel eens van om eens stevig aan het kokerellen te slaan. Daarom vinden we het belangrijk om u op de hoogte te brengen van giftige voedingsmiddelen voor uw hond. Want soms is het wel heel verleidelijk om onze beste vriendjes mee te laten genieten van onze kookkunsten.

Voedingsmiddelen die giftig zijn voor onze hond zijn:

  • Kunstmatige zoetstoffen of Xylitol (stevia, kauwgom, tandpasta,…);
  • Alcohol;
  • Cafeïne;
  • Chocolade;
  • Knoflook en uien;
  • Druiven en rozijnen;
  • Noten;
  • Avocado;
  • Gefrituurde of vette voeding;
  • Brooddeeg of zelfrijzend deeg;
  • Rauwe aardappelen;
  • Tomaten en champignons.

Denkt u dat uw hond één van bovenstaande dingen zou hebben binnengespeeld?
Aarzel dan zeker niet om contact met je dierenarts op te nemen!

Reuen met een cryptorche testikel (1 ingedaalde bal) vertonen vaak gedragsveranderingen (hyperseksualiteit, agressiviteit)
AdobeStock 106992073

CRYPTORCHIDIE BIJ DE HOND 

Cryptorchidie is een frequent voorkomende afwijking bij de reu die te wijten is aan een fout in de normale afdaling van de testikel(s). Het afdalen van de testes uit de abdominale positie gebeurt in meerdere fasen en voltrekt zich bij de hond rond of kort na de geboorte. Daalt of dalen één of beide testikels niet af dan spreekt men van cryptorchidie. Neonatale testes zijn moeilijk te palperen. Bij een jonge pup is het lieskanaal nog wijd en de testes (?) zijn klein en zacht, waardoor er spontane retractie van de testikels kan plaatsvinden, vooral wanneer een pup opgewonden of angstig is. We stellen de definitieve diagnose van cryptorchidie bij een pup pas wanneer de afdaling van één of beide testikels in het scrotum op de leeftijd van 6 maanden nog niet heeft plaatsgevonden. Dat is het tijdstip waarop bij de meeste reuen het lieskanaal sluit en de testis (testes?) te groot wordt om nog heen en weer te bewegen tussen scrotum en lieskanaal.

Cryptorchidie is erfelijk. Er wordt aangenomen dat het een autosomaal, recessief kenmerk is dat zowel via reu als teef kan overgeërfd worden, maar dat alleen bij de reu tot expressie komt. Alleen homozygote, mannelijke dieren vertonen cryptorchidie, heterozygote niet. Vrouwelijke dieren kunnen het defecte gen wel bezitten en ook doorgeven. Er zijn echter aanwijzingen dat er naast genetische oorzaken ook epigenetische en omgevingsfactoren van belang zijn. Het defecte gen dat verantwoordelijk is voor cryptorchidie is nog niet bekend.

De prevalentie van cryptorchidie bij de hond varieert van 1 tot 11% (afhankelijk van de studie) en komt bij veel rassen voor. Cryporchidie is in ongeveer 75% van de gevallen unilateraal en de rechtertestis is het meest frequent aangetast. In 30 tot 40% van de gevallen gaat het bij de hond om een abdominale testis. Het komt meer voor bij raszuivere honden dan bij gekruiste honden en kleinere rassen zijn ook meer aangetast dan grotere rassen. De rassen waarbij de aandoening zich het meest frequent voordoet zijn de boxer, chihuahua, Engelse buldog, miniatuur schnauzer, pekingees, poedel en teckel. Het is van belang te onthouden dat een bilaterale, cryptorche reu of een unilaterale, cryptorche reu met gecastreerde (scrotale) testikel steriel zijn maar een unilaterale cryptorch niet: 90 % van deze reuen krijgt een erectie, 50 % ejaculeert en 25 % van de spermastalen is azoöspermisch. De leydigse cellen in het interstitium functioneren bij een cryptorch immers normaal en de androgeenproductie is vergelijkbaar met die van een ingedaalde testis. De spermatogenese blijft in de abdominale testis achterwege. In de zaadkanaaltjes vindt men enkel een basislaag van sertolicellen en spermatogoniën. De zeldzame spermatogoniën die zich toch tot primaire spermatocyten differentiëren, ondergaan degeneratie vóór de meïotische delingen. Er worden drie typen van cryptorchen beschreven: abdominale testis, inguinale testis en subutane (prescrotale) testis. Andere congenitale defecten, zoals inguinale en umbilicale hernia, patellaluxatie en preputium- en penisproblemen komen meer voor bij cryptorchen.

De diagnose van cryptorchidie wordt gesteld door visuele inspectie en zorgvuldige palpatie van het scrotum en de liesstreek. Scrotaal vet en inguinale lymfeknopen kunnen soms verward worden met testes. Echografie is weinig zinvol om de aanwezigheid van abdominale testes, die vaak klein en atrofisch zijn, vast te stellen. Bij de afwezigheid van testikels in het scrotum kan een vermoeden van cryptorchidie bevestigd wor- den door een stimulatietest. Dit kan niet door een eenmalige bepaling van de testosteronconcentratie. Bij een stimulatietest kan men zowel gebruik maken van human Chorionic Gonadotrophin (hCG) als van Gonadotropin Releasing Hormone (GnRH): indien de hond een testis bezit, treedt na de injectie van deze hormonen een meetbare stijging van testosteron op. Er zijn geen officiële producten geregistreerd voor het gebruik bij de hond maar commerciële boviene GnRH-producten zijn geschikt. Standaard wordt er testosteron bepaald in een blanco bloedstaal en in een bloedstaal dat genomen wordt 60 minuten na de injectie van GnRH (1-2 μg/kg, IM). Wanneer hCG gebruikt wordt (20 IU/kg), wordt het tweede bloedstaal 4 uur na de injectie afgenomen. Een toename van de testosteronconcentratie (> 3 ng/ml) in het tweede staal is diagnostisch voor een cryptorche reu. Men kan de diagnose eventueel ook stellen door palpatie van de prostaat. Bij een cryptorch is die normaal ontwikkeld, bij een castraat is de prostaat klein.

Het is ten sterkste af te raden om met cryptorche dieren te fokken. Ook het fokken met de vrouwelijke nestgenoten moet worden vermeden aangezien er een vrij grote kans is dat ze het mutante gen doorgeven. Bij de reu wordt wegens het erfelijke karakter van de aandoening ten zeerste aangeraden om de cryptorche testikel te verwijderen en de hond niet meer te gebruiken voor fokdoeleinden. De cryptorche testikel is meestal klein en atrofisch en heeft een sterk verhoogde kans op de ontwikkeling van testistumoren (tien maal meer kans) dan ingedaalde testikels. Er werd echter wel aangetoond dat de levensduur van cryptorche reuen, waarbij de testikels niet werden verwijderd, niet significant verschilde van reuen die gecastreerd werden op een leeftijd van één jaar. Reuen met een cryptorche testikel hebben ook een verhoogde kans op zaadstrengtorsie en vertonen vaak gedragsveranderingen (hyperseksualiteit, agressiviteit). Enkele studies beschreven het gebruik van medicatie (GnRH of hCG) om de testikels te laten indalen. De resultaten van deze studies varieerden naargelang het gebruikte product, de dosering en de frequentie van toediening maar therapeutisch mag men niet al te veel verwachten van deze behandelingen. Vanuit zoötechnisch oogpunt is dit trouwens absoluut tegenaangewezen wegens het erfelijke karakter van de aandoening! Castratie van uni- of bilaterale cryptorchen blijft dus nog steeds de boodschap!


REFERENTIES
Amann R.P., Veeramachaneni D.N.R. (2007). Cryptorchidism in common eutherian mammals. Reproduction 133, 541– 561.
Johnston S.D., Root-Kustriz M.V., Olson P.N.S. (2001). Dis-
orders of the canine testes and epididymes. In: Canine and Feline Theriogenology, WBS Saunders, Philadelphia, USA, pp. 312-332.
Peelman L. (2009). Geslachtsorganen. In: Erfelijke Afwijkingen bij de Hond. Euroscience, Bilthoven, Nederland, pp. 225. Root Kustritz M. (2010). ‘Can I locate retained testes with- out surgery’ and ‘Is there medical therapy to cause testes to descend into the scrotum after 8 weeks of age’. In: Cli- nical Canine and Feline Reproduction: Evidence-based Ans- wers, Wiley-Blackwell Publishing, Iowa, United States, pp.
119-122.
Dr. T. Rijsselaere Vakgroep Voortplanting, Verloskunde en Bedrijfsdiergeneeskunde, Faculteit Diergeneeskunde, UGent, Salisburylaan 133, B-9820 Merelbeke

Voedingsmiddelen die gevaarlijk zijn voor onze hond

We houden er allemaal wel eens van om eens stevig aan het kokerellen te slaan. Daarom vinden we het belangrijk om u op de hoogte te brengen van giftige voedingsmiddelen voor uw hond. Want soms is het wel heel verleidelijk om onze beste vriendjes mee te laten genieten van onze kookkunsten.

Voedingsmiddelen die giftig zijn voor onze hond zijn:

  • Kunstmatige zoetstoffen of Xylitol (stevia, kauwgom, tandpasta,…);
  • Alcohol;
  • Cafeïne;
  • Chocolade;
  • Knoflook en uien;
  • Druiven en rozijnen;
  • Noten;
  • Avocado;
  • Gefrituurde of vette voeding;
  • Brooddeeg of zelfrijzend deeg;
  • Rauwe aardappelen;
  • Tomaten en champignons.

Denkt u dat uw hond één van bovenstaande dingen zou hebben binnengespeeld?
Aarzel dan zeker niet om contact met je dierenarts op te nemen!

Honden leren beter als ze plezier hebben en gelukkig zijn

Wist je dat honden die gelukkig zijn ook veel makkelijker in de omgang zijn. Zij zijn ook beter in staat om te leren! Stress daarentegen blokkeerd juist het leervermogen.

LICHAMELIJKE GEVOLGEN VAN STRESS

  • Adrenaline
    • Bijnier
    • Hartkloppingen
    • Alertheid en energieverbruik ++
  • Cortisol
    • Afbraak eiwitten: Compensatie energieverbruik
    • Te lang in lichaam: Spierafname en nierproblemen

Daarom vind ik het super belangrijk om tijdens de lessen veel informatie te delen die bijdraagt aan het geluk voor je hond!

Wil je meer weten over stress en geluk bij honden om zo je eigen hond nog beter te begrijpen? Stuur me gerust een bericht dan plannen we een afspraak bij je thuis en vertel ik je er alles over! 

Clicker training is een krachtige methode om sneller nieuwe oefeningen te leren
Schermafbeelding 2023 06 23 om 14.32.52

De clicker training is een krachtige methode om je hond sneller nieuwe oefeningen te leren. Dat komt omdat je hond sneller doorheeft wanneer hij iets ‘goed’ heeft gedaan. Ook wordt het denk vermogen van je hond gestimuleerd, wat ervoor zorgt dat je hond meer zelfvertrouwen krijgt. Honden komen in 'werk-modus' door het trainen met een clicker, wat ten goede komt aan de bereikbaarheid van je hond. Dat komt omdat deze methode gebaseerd is op belonen van het gewenste gedrag. CLICK = BELONING

Zoetstoffen zeer gevaarlijk voor je hond!

Wanneer jouw hond een suikervrije ontbijtkoek, light yoghurt en andere light/zero producten opeet, kan dit een dodelijke afloop hebben. De zoetstoffen die in deze producten worden gebruikt, als vervanging van suiker, zijn zeer schadelijk voor dieren.

Als een dier zoetstoffen binnen krijgt ontstaan er meestal al binnen enkele uren problemen. De symptomen zijn braken, zwakte, slapheid, toevallen, leverfalen, stollingsstoornissen en coma. Uiteindelijk kan het dier hieraan sterven. Raadpleeg dus direct een dierenarts bij inname.

Oleander extreem giftig, kans op overlijden is groot  !! 
DSCF2595

De Oleander is erg giftig voor zowel volwassenen, kinderen als dieren. Problemen ontstaan wanneer delen van de plant in het verteringssysteem (mond, slokdarm of maag) terechtkomen. Alle delen van de Oleander zijn giftig en bij inname moet direct worden gehandeld! Bel een (dieren)arts!

Hoe Komt Het Dat De Oleander Giftig is?

Oleander heeft niet één, maar meerdere soorten gifstoffen in zich zitten. Voorbeelden hiervan zijn digitoxigenine, oleandrin, glycoside en saponins. Dit zorgt ervoor dat de plant extreem giftig is voor zowel volwassenen als kinderen en huisdieren. Voor grotere dieren, zoals paarden en koeien geldt hetzelfde, zij kunnen overlijden op het moment dat deze plant in het verteringsstelsel terechtkomt.Als Oleander vergiftiging voorkomt, dan zullen de symptomen ongeveer 30 minuten tot een paar uur later optreden. Het is dus belangrijk zo snel en zo direct mogelijk actie te nemen.

  • Mocht een kind of een huisdier dus een stukje Oleander hebben gegeten dan is dat direct een noodgeval.
  • Maar zelfs enkel  heeft gekauwd op een stuk Oleander, dit ook extreem giftig is. Mocht er dus niets zijn doorgeslikt, maar er is wel op delen van de Oleander gekauwd, dan is er geheid gif in het bloed aanwezig. Reden tot actie!
  • Alle delen van de Oleander zijn erg giftig. Zowel de bladeren, de bloemen, de takken, zitten vol met de verschillende gif soorten. Reden tot actie!
  • Deze plant is zelfs zo giftig dat zelfs het drinken van het water waarin de plant heeft gestaan een hele hevige reactie teweeg kan brengen.

Wat Zijn Symptomen Van Oleander Vergiftiging?

Een vergiftiging van de Oleander kan verschillende ernstige symptomen veroorzaken, op het gebied van hart- en bloedvaten, zintuigen, maag- en darmkanaal, huid en het zenuwstelsel.

Let erop dat wanneer deze symptomen te zien zijn, je direct een arts moet bellen. Wacht niet!

  • Zwakheid
  • Wazig zicht
  • Diarree, buikpijn
  • Misselijkheid, overgeven
  • Verwarring, duizeligheid, slaperigheid
  • Hoofdpijn, loomheid
  • Blaren en uitslag op de huid.
Kan ik zomaar pijnstillers voor mensen geven aan mijn hond?
Schermafbeelding 2023 07 13 om 10.25.41

Mag een hond paracetamol?

Nee, een hond mag geen paracetamol. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat medicijnen voor mensen niet te gebruiken zijn voor dieren, uitzonderingen daargelaten. 

Geef nooit zomaar paracetamol als pijnstillers voor honden. 320 mg hiervan is bijvoorbeeld al giftig voor een hond van ongeveer 5 KG. Heeft je hond ook nog eens weinig gegeten? Dan is paracetamol voor je hond nog gevaarlijker. Voordat je deze pijnstiller aan je hond gaat geven moet je eigenlijk altijd eerst je dierenarts raadplegen. Je mag een hond nooit zomaar paracetamol geven.

Mag een hond ibuprofen?

Nee, een hond mag geen ibuprofen. Net zoals paracetamol is ibuprofen giftig voor honden. In uitzonderlijke gevallen zou het voor kunnen komen dat het voorgeschreven wordt, maar hiervoor moet je goed weten wat je doet want een te grote hoeveelheid kan fataal zijn. 

Ibuprofen voor honden kan bijvoorbeeld zorgen voor nierproblemen of problemen met het spijsverteringssysteem. Kortom, je mag je hond geen ibuprofen geven tenzij dit specifiek aangegeven wordt door de dierenarts en onder begeleiding toegediend wordt.

De leukste spellengids voor honden, kinderen en ouders/honden eigenaren

De spellengids met de leukste activiteiten voor kinderen en honden.
Voor kinderen in de leeftijd van 0-10 jaar. Dus ook voor de allerkleinste!

Hoe tof zou het zijn als je een heel deel spellen en activiteiten voor het oprapen hebt die veilig en leuk zijn voor zowel jouw hond als (jouw) kinderen.  

Veel kinderen willen honden graag AAIEN, AANRAKEN en AANSTAREN, maar als je goed naar de hond kijkt zul je zien dat de meeste honden niet van dit lichamelijke contact van kinderen houden. 

Deze spellengids gaat je helpen met goede, leuke en veilige alternatieven!

Ga jij hem bestellen?
Via deze link kun je meer informatie vinden en je bestelling plaatsen. https://www.hondengezin.nl/aanbod/spellengids/

Eensgezind hond en kind

Niks zo mooi als een hond in het leven van een kind.

Maar soms is de werkelijkheid minder fraai…

Helaas worden er heel veel kinderen door hun eigen hond gebeten. Het doel  van Eensgezind hond en kind is om dit soort incidenten te voorkomen, dat de rust en veiligheid terugkeert en dat de droom toch werkelijkheid wordt.

Dus, is er sprake van spanning? Of erger nog: wordt er gegromd of gebeten? Ga dan naar de volgende link: https://eensgezindhondenkind.nl/eensgezind/